Hvordan blander man blå farve?

Det korte svar er, at det kan man ikke. Grundlæggende findes der 3 grundfarver eller primærfarver, hvor blå er den ene. At blå er en grundfarve, betyder at man ikke kan blande blå farve ved hjælp af andre farver, men at man derimod med blå, og de to andre grundfarver, gul og rød, kan blande sig frem til alle andre farver.
 

 

Hvilke farver giver blå hvis det blandes med de andre grundfarver? I farvehjulet ses det at blander du blå med rød bliver det lilla, hvorimod hvis du blander blå med gul giver det grøn.   

 

Så hvis du sidder og tænker hvilke farver skal man blande for at få blå, skal du ikke søge længere, da det simpelthen er umuligt.

I farvehjulet her ses de tre grundfarver i midten.

Hvilke farver skal man blande for at få blå maling

Ved MakeMake har vi to forskellige slags blå farvepigmenter. Vores blå naturfarvepigment er en del af vores oxydfarver, som er nogle kraftigt farvende pigmenter. Oxydfarver er lavet ved at udvinde naturlige materialer og brænde dem, så man står tilbage med det rene pigment – men her er blå faktisk lidt en undtagelse. Hvordan laver man blå så, tænker du måske. Da blå ikke naturligt kan udvindes fra naturen som de andre farver, skal der lige lidt ekstra kemi til at lave den flotte blå oxid-pigment.
Det andet blå farvepigment er vores PRO Blå farvepigment. Denne er lidt mørkere blå end det blå naturfarvepigment.

 Men hvordan blander man mørkeblå, hvis det er det man har brug for? Ligesom grundfarverne er lidt specielle, er sort og hvid også specielle og findes ikke på farvehjulet. Når du blander farver, bruges sort og hvid til at gør blandingen mørkere eller lysere. Hvis du vil blande mørkeblå, tilsætter du derfor en smule sort til den blå maling. Vil du derimod blande lyseblå kan du tilsætte lidt blå til hvid. Generelt når der skal blandes farver, skal der mindre af den mørke farve for at få noget mørkt, end der skal af den lyse farve for at få noget lyst. Med andre ord skal der meget hvid i en blå for at gøre den lyseblå, men der skal kun en lille smule sort i for at blande mørkeblå.

For at blande blå maling med vores farvepigmenter skal der bruges et bindemiddel, Colour Fix. Colour Fix er akryl- og vandbaseret. Det er hvidt i flasken men tørrer klart op, så det kan også benyttes alene som lak. Bland blå farve ved at tilsætte blå farvepigment til Colour Fix – der skal 100 ml pulver til 250 ml Colour Fix for at få en mættet farve med Blå naturfarvepigment, men afhængigt af hvilket resultat du ønsker, kan der også tilsættes mindre.

Du kan finde Blå Naturfarvepigment her og PRO Blå pigment her.


Se også:
- Hvordan blander man grøn
- Hvordan blander man turkis
- Hvordan blander man gul