Stenmur på væg

Unik stenmur i køkken med modellerbar beton

Når hjemmet trænger til en makeover eller renovering, kan man nemt tænke i unikke løsninger med dekorationsbeton. Betonen kan modelleres direkte på den rå væg, og med silikonestamps eller håndkraft kan du lave lige den overflade du ønsker dig.

Det betyder at du kan lave ting som et kunstigt træ i hjørnet af stuen, kunstige træbjælker op af væggen, rå sten- eller klippevæg, i stuen, køkkenet m.m.

 

Her er det et gammelt 60'er-køkken i en lejlighed ,der skulle udskiftes,og få at give det et unikt touch skulle en del af væggen laves som en lidt rå stenmur. Til at starte med blev den kunstige stenmur malet grå med mange nuancer, men da køkkenet er lille gav det lysmæssigt mere mening at køre noget hvidt over. Og med MakeMake's Colour Fix og farvepigmenter er det nemt at skifte mening hvis man ønsker nye farver på sin klippe eller stenvæg, så det er bare at kaste sig ud i projektet!

Herunder finder du en vejledning til hvordan du kan give dig i kast med sådan et projekt. 

 

Materialer:

  • Dekorationsbeton

    Hvor meget beton skal jeg bruge?

    Som tommelfingerregel skal man bruge 18 kg beton til 0,9 m2 i 1 cm's tykkelse og afhængigt af hvad man skal lave eller f.eks. dybden på ens silikonestamp, har man måske bruge for at arbejde i tykkelser på mere end 1 cm.

  • Evt. spartelbar silikone

    Silikonestamps kan laves med MakeMakes spartelbare silikone.
    Med dette kan du lave stamps af træ, bark, murværk, klipper eller lige den overflade du er faldet for.
     
  • Colour Fix og farvepigmenter
    Vælg mellem en bred palette af farver, og bland dig frem til andre nuancer, med MakeMakes udvalg af farvepigmenter. Colour Fix er et diffusionsåbent bindemiddel, som er vand- og akrylbaseret. Det trænger ind i sugende overflader, og malingen skaller derfor heller ikke lige af din nye unikke væg, samt den er nemmere at tørre af, (skulle der være en der lige synes de skal sprøjte kaffe op af væggen (:  )
    Colour Fix rækker ca til. 8 m2 pr. liter, men vær opmærksom på at det kan variere en del afhængig af overfladens struktur og hvor mættet malingen er.

Værktøj og andet:

 

Stenmur lavet på køkkenvæg med dekorationsbeton og silikonestamps. Stenene er malet hvide med Colour Fix og farvepigment. På væggen er der hængt en hylde, hvor der ses aftryk af et par voksenhænder, og tå sæt børnehænder, en plante, og træskål med løg, samt kogebøger.Mur dekoreret med dekorationsbeton, så det ligner en rustik stenmur. Den er malet hvid.

1. Start med at skrabe muren fri for tapetrester, så der er en ru overflade betonen kan hæfte på.

2. Bland betonen, ca. 1 liter vand til 5 kg beton - eksperimenter med om du ønsker betonen blødere eller hårdere. Husk handsker når du arbejder med beton.

Et godt startpunkt er at betonen skal være blød og modellerbar, uden at klistre til din handske - men hvis du vil have mulighed for at lægge betonen på væggen lidt hurtigere, kan det være en fordel at den er lidt blødere og klistrer lidt mere.

Trin 1 når der skal lægges dekorationsbeton på væg er at skrabe væggen ren for gammelt tapet, så den rå mur kommer frem, hvilket en mand er igang med her.

3. Læg beton på et område af væggen ad gangen i en størrelse, hvor du kan nå at bruge dit stamp på hele området inden beton 'har sat sig'. 

Når du skal benytte dit silikonestamp er det vigtigt at betonen ikke er våd og klistret, da silikonestampet, så vil trække 'spidser' med ud, af beton der klistrer til stampet.

Enten kan man vente til betonen er tør i overfladen, eller man kan benytte køkkenrulle til lige at duppe overfladen inden man trykker sit silikoneaftryk ind i betonen.

 

 

Betonen lægges på af omgange, så der løbende kan trykkes silikonestamp ind i overfladen. Her er den ene væg belagt med beton, mens den anden stadig står rå.

Silikonestampet skal benyttes mens betonen er forholdsvis frisk, men du kan bliver ved med at præge overfladen med koste, børster og karveredskaber de næste 4-8 timer, hvis du ønsker det.

Det er denne egenskab ved betonen vi anvender når vi håndmodellerer f.eks. klippevægge. (Du kan se en video af processen her.)

Stenstrukturen laves med stamp i frisk dekorationsbeton ses tæt på.

4. Når betonen er lagt på hele væggen og aftrykket er lavet, er det bare at vente, men heldigvis hærder betonen hurtigt op, så du allerede kan gå igang med at male efter 24 timer!
 

Betonen tager en uges tid om at hærde til sin fulde styrke, men du kan sagtens gå igang med at male dagen efter.

Færdig køkkenvæg med stenstruktur lavet med dekorationsbeton og silikonestamps.

5. Når du skal til at male, kan du overveje om det skal males ensfarvet for at nedtone væggen lidt, eller om der skal males i mange nuancer med mørkt i de dybeste kroge og så lysere og lysere ud af.
 

I det lille køkken i lejligheden startede vi med at arbejde med en masse dybde og grå nuancer, men måtte erkende at i det lille rum, fungerede det bedre med noget lidt mere ensfarvet og lysere, men dette er jo meget individuelt, og du kan lege med, hvad der fungere bedst for dig!

Her oplyses den rustikke stenvæg nedefra så man rigtigt kan se strukturen i muren.

6. Hvis du vil arbejde med dybde, vil jeg anbefale at du starter med at male (særligt alle fordybninger) i en den mørkeste farve, og så med en svamp dupper med lysere og lysere maling, hvor du dupper en mindre og mindre procentdel af væggen, for hver nuance du lysner.

Evt. kan du slutte af med at drybrushe de yderste spidser i en lys nuance. Når du drybrusher, tager du en pensel med mange hår og blander lidt Colour Fix og godt med pigment og 'moser' op i penslen. Derefter maler du den næsten tør på gammel avis/pap eller andet. Når der næsten ikke kommer mere farve ud, kan du let køre penslen over væggen og lysne de yderste punkter.

Muren males med Colour Fix og farvepigmenter. Her er den i færd med at at få lagt en mørkere maling i alle sprækker for at skabe endnu mere dybde i væggen.

7. Til sidst er der bare at nyde frugten af dit hårde arbejde og selvfølgelig svare på alle spørgsmålene fra venner og familie, hvorvidt du virkelig selv har lavet den fede væg og hvordan du har gjort. ;)

Rustik stenvæg i køkkenet lavet med dekorationsbeton og malet med betonmaling, der let kan tørres af. På væggen hænger en hylde kogebøger, skål til løg, hængeplante m.m.

Makeover af stue med dekorationbeton og silikoneaftryk

Stue med bare vægge efter tapet er fjernet og klar til dekorationsbeton. Der ses en brændeovn foran væggen.

Dekorationsbeton lægges på og der laves efterhånden aftryk i betonen, så der kommer en flot stenmur på væggen i stuen.

Det færdige resultat med dekorationsbeton på to vægge i stue, så der er en flot rustik stenmur, malet med Xolour Fix og farvepigmenter.

Leder du efter mere inspiration til hvordan du kan lave anderledes vægge i dit hjem?

Kig i blandt vores vejledninger og blogindlæg til akvariebaggrunde, kunstige træer, m.m. og brug de samme teknikker til at lave fede detaljer i din bolig.

Herunder finder du links til relevante sider:

Foretrækker du at læse vejledninger?

 

Nærbillede af stuevæg, med den flotte stenvæg lavet i dekorationsbeton. Dørkarmen i hvid ses til venstre på billedet og skaber en fin kontrast til den rustikke stenvæg.Karvet klippevæg lavet i dekorationsbeton og malet i grå nuancer - en anden mulighed for at lave unikke vægge i hjemmet.

 

 


Kommentar(er) 1

  • Solveig
    Solveig

    Fedt fedt fedt, det skal bruges i mit køkken på den ene væg 😍

    Svar

Skriv din kommentar