Byg selv akvarie- og terrariebaggrunde med MakeMake
Med dekorationsbeton har du virkelig muligheden for at designe dit akvarie eller terrarie, som du har lyst. Med dekorationsbetonen kan du lave kunstige klipper i alle afskygninger, trærødder eller koraller og lave en unik baggrund eller dekoration til akvariet eller terrariet. Lav f.eks. sten med huler i, hvor fiskene eller slangen kan gemme sig. Om du er interesseret i sten til akvarie, 3D baggrund til akvarie eller akvarie dekorationer, kan du bruge MakeMake Dekorationsbeton til at udforme dit terrarie eller akvarie helt som du har lyst.
Her fokuserer vi på hvordan du laver en "standard" klippebaggrund til akvarie, og ud fra denne kan du så bygge en baggrund, der passer til dine (og dine dyrs) behov. Baggrunden kan tilpasses alt efter om man indretter akvarie eller terrarie.
For at lave en klippebaggrund skal du bruge:
- Flamingoplade (købes billigst i byggemarkeder)
- Tusch
- Målebånd
- Værktøj til at bearbejde flamingopladen: evt. varmekniv, varmepistol, installatørkniv, hobbykniv, stålbørste
- PU-skum til at lime flamingo sammen (købes i byggemarkeder)
- Grillspyd til at styre flamingopladerne
- Dekorationsbeton - der går ca. 18 kg beton til 0,9 m2 i 1 cm tykkelse. Regn med at du skal lægge 1-2 cm beton på hele overfladen og husk at selvom dit akvarie måske er 50x30 cm så bliver overfladen på baggrunden noget større pga. klippefremspring osv.
- Gummihandsker
- Fiber
- Karveværktøj, f.eks. murerske
- Børste eller kost
- Pensler og svamp
- Colour Fix
- Farvepigmenter, der passer til den klippetype du efterligner
Du kan finde pakkeløsninger, der indeholder både beton, fiber, colour fix og farvepigmenter her.
Trin 1: Grundform
Her skal du bruge flamingoplade/styrofoam, værktøj til at bearbejde flamingoen, samt evt. PU-skum og grillspyd. Yderligere skal du bruge målebånd og tusch, til at måle akvarie op og få skåret din flamingoplade til i den rigtige størrelse.
- Når du køber flamingoplade (styrolit isoleringsplade) kan du enten købe en tykkere plader og skære den til, som vist på billedet herover, eller du kan købe en tyndere plade og arbejde ud fra den, ved at lime stykker af flamingo på, som vist på billedet her. >>
- Allerede nu skal du tænke på om der skal være et klippestykke eller to, der stikker ekstra langt ud, så der er plads til at f.eks. firben eller slange kan ligge der, eller om der skal bygges små huler ind hvor fiskene kan gemme sig.
- Skær dine klippefremspring ud. Pas på ikke at placere dem for tæt, da der skal lægges 1-2 cm beton på. Hvis du f.eks. kun laver en afstand på 4 cm, risikerer du at revnen du forsøgte at lave helt forsvinder, når betonen kommer på. Det samme gælder for huler. Huler skal laves ekstra store, da du igen skal huske at beregne det ekstra lag beton, der kommer på.
- Når du skal lime flamingo sammen kan du bruge PU-skum. Mange andre limtyper smelter flamingoen i stedet for at lime den sammen. PU-skum hærder ved kontakt med fugt. Derfor kan det være en fordel lige at sprøjte lidt vand på, inden du sprøjter PU-skum på. Husk handsker når du arbejder med PU-skum, da det klistrer. PU-skummet holdes på hovedet når det sprøjtes på. Når PU-skummet er sprøjtet på kan du bruge grillspyd til at fiksere flamingoen. Stik gerne grillspydene skævt ind. Gerne 2-3 stykker fra forskellige vinkler. På den måde kan PU-skummet ikke skubbe flamingoen op, når det begynder at udvide sig. Og det udvider sig meget, så lidt rækker langt. PU-skummet tager ca. 20 minutter om at tørre.
- Når du har lavet den grove grundform, kan du finpudse den og runde hjørner med stålbørste, varmepistol og hobbykniv. Stålbørsten er genial til at runde kanter, men det sviner en del. Derfor anbefaler vi at du gør dette i et hjørne, hvor du lettere har mulighed for at begrænse, hvor vidt omkring det kommer og lettere kan samle det sammen efterfølgende.
Husk at du altid kan komme mere på, men når først betonen er på, har du ikke mulighed for at fjerne noget igen. Risiker derfor hellere at mellemrummet er lidt for stort end lidt for lille.
Trin 2: Konstruktionslaget
Du kan gå igang med at lægge første lag beton på så snart du er færdig med din grundform. Hertil skal du bruge dekorationsbeton, vand, fiber og gummihandsker. Til at blande i skal du bruge en spand, evt. et røreværk eller et piskeris til at sætte på boremaskinen.
Husk handsker, når du arbejder med beton. Beton har en højere pH-værdi end huden, og den vil derfor hurtigt tørre huden ud, hvis ikke man bruger handsker.
- Dekorationbeton, fiber og vand blandes. Du skal tilsætte ca. 1 liter vand til 5 kg beton. Start med at blande fibrene med vandet, da de så lettere deler sig, og tilsæt dernæst betonen.
Når man lægger det første lag kan det være en fordel at betonen er en smule mere smattet, end man ellers ville fortrække. Normalt går vi efter at betonen skal være blød og modellerbar, uden at hænge fast i handsken, men når man lægger konstruktionslaget, er det nogle gange nemmere og hurtigere, hvis betonen er lidt vådere. I så fald skal du blot tilsætte en lille smule vand. Prøv dig frem, da det er forskelligt hvad den enkelte foretrækker at arbejde med.
- Betonen lægges på med hånden. Tag en god håndfuld beton i håndfladen og tryk den ud på flamingoen. Du skal lægge 0,5-1 cm beton på som minimum. Undgå at glatte overfladen for meget. En grovere overflade gør vedhæftningen til næste lag endnu bedre.
Fiberen tilsættes kun til 1. lag. Grunden til at man tilsætter fiberen er for at øge trækstyrken på betonen. Du blander i princippet din egen fiberbeton, hvor det ikke kun er mineralerne i betonen, der binder det sammen, men også fibrene, så du får groft sagt end endnu stærkere beton.
- Når du har lagt første lag beton på, sprøjter du vand på den våde beton og dækker den med et stykke plastik. Den skal nu stå og tørre til næste dag. Grunden til at vi gør dette, er for at holde vandet i betonen så længe som muligt. På den måde undgår du svindrevner, som opstår når betonen tørrer for hurtigt.
- Lad betonen tørre minimum til næste dag. Om du vil arbejde videre næste dag eller 3 måneder senere er helt op til dig. Begge dele er muligt.
Trin 3: Dekorationslaget
Når første lag beton er tørt, kan du lægge næste lag på akvariebaggrunden. Her skal du i første omgang bruge dekorationsbeton igen, samt vand, spand og røreværk. Til at bearbejde overfladen skal du bruge kost (f.eks. sådan en kost, der hører til fejebakken), eller andet børste/strigle til at banke på overfladen, samt en karveske eller murerske.
- Bland betonen op. Denne gang skal der IKKE fiber i, da det så vil være umuligt at lave de skarpe revner der senere skal karves i betonen. Igen skal der ca. 1 liter vand til 5 kg beton. Betonen skal være blød og modellerbar, og ikke klæbe til handsken.
- Sprøjt vand på den tørre beton og læg betonen på. Dette gøres for at undgår at den tørre beton suger fugten fra den våde beton. Du behøver ikke bruge meget energi på at glatte betonen ud.
- Når du har lagt beton over det hele, banker du med din kost eller strigle over hele overfladen. Dette sikrer at overfladen får en ens struktur og fjerner eventuelle fingeraftryk og andre spor der er lavet i betonen.
- Når det er første gang du skal karve cracks i din baggrund, kan det være en fordel at ridse dem op allerede mens betonen er frisk. Du skal ikke fjerne noget endnu, men blot med spidsen af murerskeen ridse de linjer op, hvor der naturligt ville være revner i klippen. Det er i dine mellemrum, og de steder, hvor højden på stenene er forskellige. Der hvor der i forvejen er et naturligt skel.
Ved at ridse revnerne op først, kan du få en lille fornemmelse af hvordan det vil se ud, og nå at fjerne eller tilføje revner/cracks. Når du er tilfreds lader du betonen tørre nogle timer, inden du gør igang med den egentlig karvning.
- Du kan karve langs ridserne efter 2-7 timer. Betonen skal være så tør at den begynder at smuldre når du kradser i den. Om dette er efter eks. 3 timer eller 5 timer afhænger af temperatur, hvor meget vand, der var i betonen m.m. og derfor er det ikke muligt at give et præcist tidspunkt. Prøv dig frem, og når du kan mærke at betonen let smuldrer når du ridser i den, har du ramt rigtigt.
- Karv indtil du opnår det ønskede look. Herefter sprøjter du vand på betonen og lader det tørre til minimum dagen efter.
Step 4: Maling
Til at male akvariebaggrund eller terrariebaggrund skal du bruge gummihandsker, Colour Fix, farvepigmenter, pensler, evt. svamp og bøtter til at blande malingen op i. For at opnå looket på denne 3D baggrund til akvarie, skal du bruge sort, grå og hvid farvepigment, så hvis du er ferm til at blande kan du nøjes med sort og hvid.
- Når betonen er tør efter minimum 24 timer, kan du begynde at male den. Start med at blande sort farvepigment og Colour Fix. For at opnå en mættet maling tilsættes ca. 100 ml pulver til 250 ml Colour Fix. Mal nu hele baggrunden sort.
Colour Fix er et bindemiddel og lak udviklet af MakeMake. Det har konsistens som vand og tørrer klart op, hvis ikke der er tilsat farvepigmenter. Den tynde konsistens gør Colour Fix genial til betonmaling, da det suges ind i overfladen af betonen og vandtætner den. Farvepigmenten suges også med ind i overfladen af betonen og kan derfor heller ikke skalle af igen. Dette bevirker også at betonen på din akvariebaggrund ikke får kontakt med vandet og pH-påvirkningen af vandet mindskes betydeligt.
- Bland nu en mørkegrå op og dup den på 80% af overfladen. Fokuser på stenene, der stikker ud og mindre på revnerne da de helst skal bevare den sorte farve. Lad det tørre.
- Bland en lysere grå op og dup på 60% af overfladen. Forsæt på denne måde, så du opnår mange nuancer og stor dybde i farven på den kunstige klippe.
- Lad den færdige klippe tørre nogle dage ved stuetemperatur inden du sætter den i akvariet.
- Herunder kan du se en how to-video, hvor Erik Heiss tager dig igennem hele processen med at bygge en klippebaggrund op. Hvis du mest er interesseret i maledelen, starter den ca. 18 minutter inde i videoen.
Det er ikke svært at lave din egen unikke baggrund til akvarie eller terrarie med dekorationsbeton. Du får muligheden for at udforme baggrunden helt efter dine ønsker og dyrets behov. Du kan også bruge dekorationsbetonen til at lave dekorationer til at akvariet eller terrariet. På billedet af dette akvarie er der f.eks. også lave sten til akvariet, som passer til baggrunden og binder indretningen af akvariet sammen.
Find inspiration blandt fiskenes, skildpaddernes, slangens eller noget helt fjerdes naturlige habitat og søg efter billeder af klippetyper, trætyper m.m., der kunne passe til dit akvarie, og efterlign looket med dekorationsbeton.
Med dekorationsbeton har du også muligheden for at gå i en mere fantasifuld retning, og lave en mere eventyrlig baggrund.
Muligheder er der rigeligt af ;)
Har du spørgsmål, kan du skrive dem herunder.
Svar
som kommentar til af Lennart Liljeberg
Svar
Svar
Svar
som kommentar til af Marianne
Svar
Svar
Svar
Svar
Svar
Svar
som kommentar til af Sbc
Svar
Svar
som kommentar til af Heidi S Nielsen
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.