FAQ: MakeMake Modellerbar Dekorationsbeton

 

 

 

 

 


Ofte stillede spørgsmål:

Hvad er forventet forbrug?

En god tommelfingerregel er at 18 kg Dekorationsbeton rækker til ca. 0,9 m2 i 1 cm tykkelse. Men da det er meget individuelt hvor meget man bruger efter hvad man ønsker at lave, og hvor kraftigt man ønsker det, kan forbruget både være større og mindre.

 

Hvis man laver figurer til haven, som skal kunne holde til at børnene kravler på det er det en fordel at lave et lidt tykkere lag, men hvis man ønsker at lave en skulptur der blot skal stå til pynt vil mindre sagtens kunne gøre det.

 

Når vi laver projekter i MakeMake Dekorationsbeton lægger vi altid to lag på. Konstruktionslaget (hvor vi som regel har fiber i) og dekorationslaget, hvor vi laver alle vores detaljer. Vi anbefaler at hvert lag er fra 0,5 cm til 3 cm.

 

Hvor lang tid kan MakeMake Dekorationsbeton holde sig?

Dekorationsbeton skal opbevares tætlukket og tørt, så den ikke har mulighed for at optage fugt. Hvis betonen er opbevaret korrekt, vil den ca. kunne holde 1 år efter åbning.
 

Hvordan skal MakeMake Dekorationsbeton opbevares?

Dekorationsbeton skal opbevares tørt og tætlukket, og må ikke udsættes for frost. Hvis betonen har været udsat for frost/fugt vil du opleve at pulveret er mere klumpet/knoldet.

 

Hvilken temperatur er bedst at arbejde under med dekorationsbetonen?

Mellem 15 og 22 grader er ideel temperatur at arbejde med MakeMake Dekorationsbeton.

Du kan sagtens arbejde med det ved højere temperaturer, men arbejdstiden bliver naturligvis lidt kortere, men man kan ved at fugte det løbende forlænge arbejdstiden.

 

Når det er så varmt, fordamper vandet hurtigere fra betonen, så den ikke får den optimale hærdetid, og derved opstår der risiko for svindrevner.

En god ide er at lægge plastik over sine projekter, når man er færdig med at arbejde med det, så det holder længere på fugten.

 

Hvor kan man anvende dekorationsbetonen?

Det kan sagtens bruges på badeværelser og i vådrum(vi bruger det også i akvarier). Mht. hvor meget varme det kan tåle, er det ikke testet for, hvor høj temperaturer det kan klare.

Men vi har prøvet op til 300 grader og det var ikke noget problem. Men vi kan ikke give nogle garantier.

 

Hvor længe kan jeg arbejde med Dekorationsbetonen?

Når du har blandet din beton har du sikker 45 minutter, hvor den er modellerbar. Denne tid kan forlænges en smule ved løbende at tilsætte ekstra vand og ælte betonen.

Betonen vil være hærdet op næste dag, men i op til 8 timer efter betonen er lagt på kan du stadig lave indtryk og karve i betonen. Betonen opnår fuld styrke efter en uge.

 

Hvornår skal der fiber i betonen?

Når vi laver projekter i MakeMake Dekorationsbeton lægger vi først et lag beton på, som vi kalder konstruktionslaget.

Det er i dette lag vi kommer fibre, da disse øger trækstyrken i betonen og er med til at modvirke svindrevner.

 

I andet lag (dekorationslaget) kommer vi typisk ikke fibre, da man lettere får flotte indtryk og kan karve i betonen, når der ikke er fibre i.

Hvis der er fibre i, vil disse rive stykker af beton med af når der bliver karvet, og man får ikke et fint lige snit.

 

Der er dog undtagelser til denne regel: hvis man laver et projekt hvor betonen nødvendigvis skal lægges meget tyndt, vil vi altid komme fibre i alligevel,

for at øge betonens trækstyrke. Når betonen er tør kan overskydende hår brændes af med f.eks. en gasbrænder. 

 

Hvor længe skal MakeMake Dekorationsbeton tørre inden det kan males?

MakeMake Dekorationsbeton skal tørre ca. 12-14 timer før du begynder at male det.

 

Kan man slibe MakeMake Dekorationsbeton?

Du kan pudse betonen op, ved at slibe på den.

 

Kan MakeMake Dekorationsbeton holde til aftørring med eddikesyre?

 

Umiddelbart så vil ubehandlet beton af alle slags reagere over for syre, poleret eller ikke poleret. Hvis det skal kunne holde, vil det kræve en overfladebehandling.

Muligvis et epoxyprodukt ville kunne fungere som overfladebehandling, men det ligger umiddelbart uden for vores arbejdsområde.

 

Hvilke overflader kan MakeMake Dekorationsbeton binde på?

MakeMake Dekorationsbeton kan hæfte på de fleste overflader, der har struktur. F.eks. vil det ikke kunne hæfte ordentligt på en glat plastikoverflade eller en MDF-plade,

men dette er der heldigvis råd for: Du kan enten ligge net på din glatte overflade (f.eks. hønsetråd m.m.)

eller smøre det ind i PU-skum (det man bruger til at tætne mellem døre og vinduer). Husk at bruge handsker, når du anvender PU-skum, da det klistrer godt.

På denne måde får du en ru overflade du kan lægge beton på.

 

Kan MakeMake Dekorationsbeton bruges i akvarier/under vand?

MakeMake Dekorationsbeton kan sagtens bruges under vand - der er flere der har lavet akvariebaggrunde, og det er også blevet brugt i større akvarier, såsom Kattegat, Øresunds og Esbjerg. Inden man kommer fisk i, skal man dog huske at tjekke vandets pH-værdi.

 

Hvordan laver man naturtro bark?

Vi benytter MakeMake Spartelbar Silikone, når vi skal have lavet silikoneaftryk, vi kan bruge til at lave naturtro bark.

 

Hvor tykt lag anbefaler I på en almindelig skulptur over fx flamingo/volierenet?

Vi anbefaler at du lægger 1-3 cm beton på.

 

Kan man lægge MakeMake uden på en badebold? Eller hvordan kan jeg lave en stor betonkugle?

Vi anbefaler at du lægger en form for armering, f.eks. kyllinge/hønse net omkring bolden og lægger 3-4 cm beton på

- efter 8 dage er den stærk nok til at du kan stå på den. Husk at MakeMake dekorationsbeton er 3-4 gange stærkere end alm. beton.

 

Du kan også bruge net med plastik på. Ind i mellem bruger vi ren plastiknet.

 

Når I kreerer, bruger I så støbeforme eller bygger i det op omkring stativer som med ler. Jeg forstår ikke helt, hvordan I får det så glat, hvis det ikke er i støbeform. Kunne I fortælle lidt om, hvordan I arbejder med det?

Når man arbejder med MakeMake Dekorationsbeton bygger man typisk en grundform op af fx flamingo, PVC, stål, m.m. Det klæber på det meste.

Vi bygger typisk op af to lag, hvor der tilsættes fiber i første lag. Så tørrer det en dags tid og så er det klar til andet lag.

Der er mange teknikker til at skabe forskellige overflader -  man kan fx glitte på det, slå med en kost, trykke gummiforme ind i den våde beton, osv.

 

Hvad glatter i med, når i vil have det glat?

• Man kan f.eks. ligge et stykke plastic ovenpå og så glatte ud på det
• Rene handsker
• Murerværktøj
• Man kan bruge pensel og vand. Det bliver ikke helt glat, men en fin ru overflade som jeg kan lide det.

Det er i øvrigt også effektivt for at lappe hullerne i første lag.

 

Kan jeg bruge MakeMake Dekorationsbeton til at lappe/lave et havebassin?

MakeMake Dekorationsbeton kan nemt bruges til at lave et havebassin, dog skal du efterfølgende male med tætningsmembran for fuldstændigt at vandtætne det.


Utæt formstøbt plastikhavebassin: Hvis du vil tætne med MakeMake er du nødt til at give hele bassinet et lag MakeMake og derefter et lag tætningsmembran.

 

Utæt betonhavebassin/havedam: Kan tætnes med Tætningsmembran. Du skal bruge ca. 1 kg pr. m². Vi sælger det i 3 kg og 10 kg spande. Bassin tætningsmembranen er som fed maling at smøre på, i 2-3 lag.

 

Tætning af havebassin malet med Epoxy-maling: Du kan ikke tætne dit epoxy med vores tætningsmembran, men hvis du bygger det op med et nyt lag MakeMake beton i 2-3 cm lag over hele bassinet, kan du tætne det med bassin-tætningsmembran.

Er det muligt at smøre en figur ind i olie eller andet slipmiddel og så bruge MakeMake udenpå, så figuren kan tages ud bagefter?

Makemake dekorationsbeton ekspanderer ca. 1 %, så der må overhovedet ingen negativ slip være.

Billig idé kunne være at give modellen et par lag latex først og derefter lave en støtte form i MakeMake Dekorationsbeton.