Skal du bygge en snemand i beton?

Se hvordan du selv kan bygge alletiders flotte snemand med et glimt i øjet herunder.

Snemændene er opbygget i flamingo og dekorationsbeton, og til slut malet med Colour Fix og farvepigmenter. Fremgangsmåden kan også bruges hvis du hellere vil bygge en anden betonskulptur. Husk altid handsker når du arbejder med beton. Du kan finde pakkeløsninger med alt hvad du skal bruge i beton og maling her.

 

1. Start med at lave din grundform i flamingo.

Flamingo-plader kan købes i forskellige tykkelser i diverse byggemarkeder. Du kan skære dem til og bearbejde flamingoen med forskelligt værktøj - f.eks. varmekniv, varmepistol, hobbykniv, isolatørkniv og stålbørste.

Hvis du får brug for at lime flere flamingo-plader sammen, kan du benytte PU-skum. 

 

2. Når du laver din grundform er det vigtigt at du tager højde for at der skal 1-2 cm beton på figuren.

Derfor skal f.eks. hals, arme eller ben laves tyndere end du tænker de skal ende op med at være, og eventuelle huller skal laves større.
 

3. Når grundformen er færdig lægger du første lag beton på.

Du skal tilsætte ca. 1 liter vand til 5 kg beton, evt. lidt ekstra. Tilsæt fiber i første lag beton, for at blande din egen fiberbeton, og give betonen ekstra trækstyrke.

Når figuren er dækket af 0,5-1 cm beton sprøjter du vand på figuren, dækker den med plastik og lader den stå til dagen efter. Dette gøres for at sikre betonen ikke tørrer for hurtigt og dermed får svindrevner.
 

4. Når første lag beton er tørt er det tid til at lægge næste lag.

Det er i dette lag du laver alle dine detaljer. Der skal igen ca. 1 liter vand til 5 kg dekorationsbeton, så betonen bliver blød og modellerbar, men ikke klistrer til handsken. Der skal ikke fibre i dette lag. Læg igen 0,5-1 cm beton over det hele og begynd at forme dine detaljer.

På billederne herunder kan du se hvordan der skal formes kant til jakken/forklædet og hatten, store kinder og mund og evt. en lille tunge, der stikker ud, samt ridses øjnene kan ridses op og der kan laves lidt ridser på tværs af guleroden.

Vil du have ord ingraveret er det også nu du kan gøre det. Brug det værktøj der virker til dit formål. En murerske eller spartel er god til at ridse detaljer op.
Når du er tilfreds sprøjter du igen snemanden til med vand, dækker ham med plastik og lader ham tørre til næste dag.
 

5. Tid til maling.

Bland Colour Fix med farvepigmenter. Start f.eks. med at blande de mørkere farve til hat og forklæde/jakke og mal disse. Da betonmalingen er tyndtflydende for at den bedst muligt kan trække ind i betonen, vil der være en risiko for at den løber lidt. Når du har malet jakke, hat, m.m. kan du blande den hvide betonmaling op og dække eventuelle løbere fra jakke, hat, forklæde etc.

Sørg for at dette er helt tørre inden du begynder at male med den hvide maling. 
Der skal ca. 20 ml farvepigment til 50 ml colour Fix for at opnå en mættet blanding.

Obs. hvis du overmætter Colour Fixen vil der ikke være bindemiddel nok til alt pigmenten, og med tiden vil du risikere at farven løber af.

 

Prøv dig frem til snemanden opnår det look du ønsker.

 

God fornøjelse :)