Pynt til påske med dekorationsbeton

Med dekorationsbeton kan du lave din egen påskepynt,  julepynt eller andet pynt til ophæng. Dekorationsbetonen er frostsikker og vejrbestandig, så i kan pynte med det både i hjemmet og i haven.

Du kan finde sæt der indeholder både dekorationsbeton og farver her.

Vejledning:

1. Find materialer. I skal bruge:

  • kageudstikkere, eller kniv til at skære figurer ud i frihånd,
  • evt. ruller eller andet med mønstre i kan bruge til at lave aftryk med i betonen,
  • samt kagerulle, til at rulle betonen ud.
  • Skål eller spand til at blande betonen op i
  • Dekorationsbeton
  • vand

 

 

2. Den voksne blander betonen op - der skal ca. 5 kg beton til 1 liter vand. Start med at blande 1-2 kg beton op. Dette kan du bare gøre i hånden - husk handsker.  Betonen skal være modellerbar, og er helt perfekt, når den stadig er blød og modellerbar, men ikke klistrer til handsken.

 

 

3. Rul betonen ud med kageruller eller tryk det ud med hånden. Husk at rulle det ud på et stykke plastik. Så er det let at få af igen når betonen er tør, og i undgår for meget svineri ;)

Laget skal være 0,5-1 cm tyk

Brug nu småkageudstikkere eller frihånd til at ydstikker figurer. Du kan også lade ungerne forme figurerne i frihånd, hvis de har lyst.

 

 

4. Brug tandstikker eller andet til at lave detaljer i figurerne, og husk, at det er nu der laves huller i, hvis de skal op oh hænge senere. Hvis i har ruller eller andet at lave aftryk med i betonen kan i også bruge det nu. Kig f.eks. blandt redskaberne til børnenes modellervoks, stencils osv. 

 

5. Når i er færdige med jeres detaljer, er det tid til at lade betonen tørre. Sprøjt lidt vand på betonen, og dæk det med et stykke plastik. Dette gøres for at undgå betonen tørrer for hurtigt, da den ellers kan ske at få revner og ikke bliver lige så stærk.

Lad figurerne tørre til næste dag.

 

 

6. Når betonen er tør 24 timer senere, er det tid til at male figurerne.

 

7. Brug Colour Fix og farvepigmenter til at male figurerne - find sæt her. Den voksne kan med fordel blande farverne op på forhånd i små bøtter - malingen kan gemmes efterfølgende i tætlukkede bøtter.
Lad børmene være med til at blande nogle af farverne og få lidt billedkunst ind i undervisning - du kan læse mere om at blande farver her.


Vær opmærksom på at Colour Fix og farvepigmenter er tyndere end det maling børnene har malet med før. Det er netop denne egenskab, der gør malingen til en fantastisk betonmaling, gipsmaling og tekstilmaling, da den let trækker ind i overfladen af f.eks betonen, og derfor ikke kan skalle af igen.

Husk forklæde og handsker når i maler - da malingen har en fantastisk vedhæftning er den nemlig ikke så let at få af fingrene når først den er tør, uden en god omgang skrubning.

 

 

8. Malingen tørrer hurtigt, og i kan typisk allerede efter en halv time sætte snore i jeres figurer og hænge dem op.

 

 

9. Pynt med jeres figurer - inde eller ude.

 


Børnene kan nemt være med til at arbejde med beton, så længe de har handsker på. Dette skyldes at dekorationsbeton har højere pH-værdi og derfor tørrer hænderne ud, hvis man ikke bruger handsker.

Desuden er det bedst at den voksne blander betonen op, grundet betonstøv. Dekorationsbeton støver dog meget mindre end almindelig beton.