Byg selv havedam med MakeMake Dekorationsbeton

Med Dekorationsbeton har du mulighed for selv at designe opbygning af havedam. Måske er der en bestemt type klipper eller sten du gerne vil efterligne og måske vil du have et indbygget vandfald i havedammen. Der er masser af muligheder med dekorationsbeton, som du kan forme og male efter dine behov.
 

1. Grundopbygning.
Lav en grundopbygning i lecablokke, som vist på første billede herunder. Sørg for at eventuelle installationer bygges ind og sættes op allerede nu.
 

2. Bland dekorationsbeton op.

Der skal ca. 5 kg beton til 1 liter vand, samt lidt fiber (ca. 4 g), så betonen bliver blød og modellerbar. Læg nu beton på hele din grundopbygning. Da lecablokke er noget kantede, vil det være en god ide allerede nu at lægge ekstra beton i eventuelle indhug, så du får fine afrundede klipper. Hvis det bliver for kantet kan det (afhængigt af stentypen du efterligner) hurtigt komme til at se for "kasset" ud. Lad betonen tørre til næste dag.
 

3. Dagen efter lægger du et nyt lag beton på.

Der skal ikke fiber i denne portion beton. Bland ikke mere beton op af gangen end du kan når at lægge på indenfor 45 minutter.
Sørg for at sprøjte vand på den tørre beton inden du lægger næste lag på. På den måde undgår du at den tørre beton suger fugten fra den våde beton, og den friske beton derfor tørrer for hurtigt og får svindrevner. Da du arbejder udenfor har vejret og temperaturen stor betydning for, hvor hurtigt betonen tørrer. Hvis der er høj solskin er det vigtigt du er over din klippe med vand ofte, så betonen ikke tørrer for hurtigt.
For at få en jævn overflade på klippen kan du bruge en kost, børste eller strigle til at banke på betonen, og give den en let nubret og ensartet overflade. Afhængigt af hvor stor klippe du er gået igang med, kan det være nødvendigt at gøre dette løbende, så betonen ikke når at blive for tør.

Når betonen har tørret 3-5 timer (igen har vejr og temperatur stor indvirkning) er det tid til at karve i din klippe. Betonen er perfekt når den smuldrer let når du ridser med murerskeen. Karv langs naturlige linjer i betonen. Da det er bygget over lecablokke vil der sandsynligvis naturligt være indhak, hvor det vil virke naturligt at karve linjer.

Når du har opnået det ønskede look på din kunstige klippe, er det tid til at lade den tørre. Hvis der er høj solskin skal du være over klippen med vand i hele tørreprocessen. Dæk den evt. til med plastik eller lav skygge, så vandet ikke fordamper for hurtigt.
 

4. Det sidste finish er naturligvis malingen.

Her benyttes der Colour Fix og naturfarvepigmenter. Til denne havedam skulle de kunstige klippe ligne rød granit og til dette kan du benytte en speciel maleteknik, hvor du strinter farven på. Da granit består af mange forskellige farver, kan du med fordel finde et billede af granit og se hvilke farver der indgår i stenen. Herefter blander du de forskellige farver op, og en efter en bruger du en pensel til at strinte dem på klippen, så de ligger sig som små pletter. Dette gør du over hele klippen med de forskellige farver indtil klippen opnår det look du ønsker. Pensl forsigtigt med en mørkere farve langs karvinger, for at skabe skygger. Dette kan med fordel gøres fra start eller midtvejs, så stregerne blødes lidt op af de efterfølgende strint.
Lad tørre, og så er din kunstige klippe til havedammen klar.