Valg af silikone

Oprettet d. under Silikone, hårdhed og typer

Hvilken silikone skal jeg vælge?

Platinumhærdende silikone eller tinhærdende silikone

Der findes to overordnede typer silikone, platinumhærdende og tinhærdende. De er begge to-komponente, men hvor platinumhærdende skal blandes 1:1 skal tinhærdende tilsættes 3% hærder. Formsilikone og Elektronik Silikone er begge tinhærdende og Body Silikone, Varmebestandig Silikone og Penselbar Silikone er alle platinumhærdende.

De platinumhærdende silikoner kan generelt holde til højere (og lavere) temperaturer og er mere elastiske/sværere at flække end de tinhærdende. Det er platinumhærdende silikoner, der bruges til emner der har kontakt med hud og fødevarer.

 

Hvilken silikone skal jeg vælge?

Skal du lave egen silikoneform skal du overveje hvad det er for et materiale du efterfølgende vil støbe i, om det måske skal bruges til fødevarer, på huden, eller om det du støber er meget varmt eller koldt, og hvor meget du skal støbe af gangen.

De platinumhærdende silikone kan holde til temperaturer fra -60°C til 250°C, mens Formsilikone kan holde op til 160°C, og derfor er fin til gængse materialer som beton, gips, noget resin m.m.

Skal du støbe meget små emner kan det være en fordel at vælge en platinumhærdende silikone, da det er lettere at måle 1:1 præcist op i små mængder, end 3% hærder.

Vi har desværre ikke en silikone med en dansk fødevaregodkendelse, men den Varmebestandige Silikone har en amerikansk fødevaregodkendelse.

Platinumhærdende silikoner er bedst til emner, der skal have kontakt med huden, som f.eks. masker.

 

Hvilken hårdhed skal jeg vælge?

Alle de silikone vi fører har angivet en Shore A-værdi, som angiver hvor hård silikonen er når den hærder op. Jo højere værdi, jo hårdere, mere formstabil silikone. Den blødeste silikone vi fører er Body Silikonen med en shore-værdi 10, og den hårdeste er en Varmebestandig Silikone med en shore-værdi på 50. Formsilikonerne ligger herimellem med shore-værdier på 15, 30 og 40.

Til forme skal du vælge hårdhed efter figurens form.

Jo mere negativt slip der er på en figur, jo blødere silikone skal du vælge. Sagt med andre ord, jo mere du har brug for at silikonen kan give sig, for at din afstøbning kan komme ud i et stykke, jo blødere silikone har du brug for. F.eks. er der brug for en silikone, der kan give sig noget mere for at en figur som flodhesten med den åbne mund, end påskeø-figuren vist på billedet.

Samtidigt er det en fordel at vælge en så formstabil (hård) silikone som muligt til formålet, da en formstabil silikone ikke 'giver' sig under støbningen.

 

Læs her hvordan du måler hvor meget silikone du skal bruge allerede inden du bestiller.
Du kan se hvordan du laver en todelt silikoneform nederst.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar