Øltønde i dekorationsbeton

Oprettet d. under Inspiration, Dekorationsbeton, Minikursus

Nemt begynderprojekt med dekorationsbeton - lav din egen øltønde/cooler så du kan holde drikkevarerne kolde til sommerens fester

Dette projekt er hurtigt at komme igang med, da du ikke selv skal til at lave en grundform du kan lægge beton på. Projektet laves nemligg over en flamingotønde/grøntsagstønde, og her kan du komme direkte igang med at lægge beton på. Tønden kan laves som din favoritdrik, som f.eks. Tuborgdåsen, som er vist her, eller en gammel whiskeytønde. En oplagt gaveide til fars dag, (rund) fødselsdag eller en sjov indflyttergave. Tønden kan også bruges som plantekumme.

 

Materialer:

Værktøj og andet tilbehør:


 

Tønde lavet som Tuborgdåse

Trin 1:

Dæk af med plastik og læg plastik mellem tønde og låg for at undgå at disse kommer til at klæbe sammen. (Brug gerne endnu tykkere plastik end vist på billedet, for at hjælpe med med at holde kanten lige senere i processen.

Trin 2:
Bland dekorationsbeton op og bland fiber i. Put gerne vand i spanden først, dernæst fiber og til sidst beton. På denne måde undgår du at betonen lægger sig som en fast bund, der kan være svær at 'piske' løs med tvangsblanderen.

Der skal ca. 1 liter vand til 5 kg beton, men leg med hvilken konsistens du foretrækker. Jeg foretrækker at betonen til første lag er meget blød og lidt klistret, da den så er hurtig at komme på.

 

Fiberen tilsættes kun i første lag beton. Den hjælper med at modvirke svindrevner og øger betonens trækstyrke.

Trin 3:
Når hele overfladen har fået første lag beton sprøjtes det med vand og dækkes med plastik. Lad stå til næste dag (eller næste gang du har tid til at arbejde videre på det).

Trin 4:
Dagen efter kan næste lag lægges på. Igen skal dekorationsbetonen blandes med ca. 1 kg vand til 5 kg beton, men i dette lag tilsættes der ikke fiber.

Grunden til der ikke tilsættes fiber, er at det gør overfladen sværere at bearbejde, f.eks hvis man skal ridse/karvne noget i overfladen. Fiberen vil trække betonen med, og gøre det svært at få pæne lige linjer.

Betonen skal være blød og modellerbar uden at klistre til handsken, men du kan prøve dig frem med hvilken konsistens du fortrækker. Sprøjt vand på den tørre beton inden du lægger næste lag på.

Dåsens form laves ved at lægge en pølse af beton langs top og bund og glatte ud så der dannes skråning foroven og -neden. Der glattes desuden ud opad, så dåsen får lige sider.
Dåsen er her glattet ved at sprøjte med vand og glatte ud med hånden.

Dåsens top er først glattet helt ud. Brug evt. linial eller andet værktøj du kan glatte med. På denne måde kan toppen også anvendes som bord.

 

Herefter er der lagt en pølse af beton langs kanten, som så er glattet ud, for at lave kanten af dåsen. Til sidst er der tegnet en svag afmærkning af dåsens top. Den er med vilje ikke tegnet op alt for markant, da toppen så ville fungere dårligt som bord.

 

Når dåsen er færdig fugtes den og dækkes med plastik til næste dag (eller næste gang der er tid til at arbejde videre. Projektet kan sagtens stå flere uger/måneder før du arbejder videre.

Trin 5:

Dåsen males med Colour Fix iblandet farvepigmenter. For at opnå den grønne farve er grøn naturfarvepigment blandet op med en smule gul og sort naturfarvepigment. Lad dette lag tørre.

Imellemtiden kan toppen males. Hertil er der blandet en mørk grå med hvid og sort naturfarvepigment. Denne blanding bruges også på dåsens nederste kant.

Trin 6: Decoupage med Colour Fix

Man kan gå igang med at male logo op i hånden, men man kan også gøre som her, hvor logoet er printet ud på 4 A4-ark og efterfølgende klippet til.

Herefter bruges klar Colour Fix til at lime det fast til tønden. Sørg for at den grønne maling under er helt tør inden du går igang, så den ikke farver logoet.

Start med et lag Colour Fix under og pensl så til papiret er gennemvædet og logoet sidder som du ønsker.

Resten af dåsen pensles med 1-2 lag klar Colour Fix for at give tønden lidt ekstra shine.

Top og bund pensles med en tynd blanding af perlemor, for at få det til at ligne sølv.

Lad tønden tørre indenfor et par dage, så Colour Fixen er gennemtør. En tommelfingeregel er at figuren skal tørre et døgn pr. lag Colour Fix ved stuetemperatur.

Cooler lavet som whiskeytønde

Trin 1-3 laves på samme vis, som ved dåse-tønden. Trin 4 (2. lag beton) blandes også på samme vis og lægges på. Dog skal der lægges lidt ekstra beton på midten af tønden for at skabe formen af en whiskeytønde.

Herefter er der brugt silikoneaftryk af bark til at lave træoverfladen. Overfladen skal være tør, men blød når aftrykkene laves. Evt. kan man lige duppe overfladen med køkkenrulle. Silikoneaftrykkene er lavet med Spartelbar Silikone, men du kan også karve trælooket op i fri hånd. Træstavene markeres op mens silikonen er våd, og karves tydeligere op når betonen har tørret et par timer.

Tøndebånd laves ved at lægge en pølse af beton, glatte den ud og skære kanten til. Hertil bruges f.eks. en paletkniv.

 

Når tønden er færdig sprøjtes den med vand og dækkes med plastik til næste dag (minimum).

Trin 5:
Betonmalingen blandes - der er tilsat brun naturfarvepigment og sort naturfarvepigment til Colour Fix for at opnå en mørk brun.

Da Colour Fix er tyndtflydende trænger det ind i overfladen af betonen og sørger for at man for en slidstærk maling, der ikke skaller af.

 

Tøndebånd males mørk grå. Her er brugt samme nuance som ved dåsens top og bund.

Trin 6:

Når malingen er tør laves der er en beskidt afvaskning. Sort farvepigment duppes på og med en våd svamp vaskes det af og ind i alle kroge, umiddelbart efter det er duppet på.

 

På denne måde skabes der dybde og skygger på tønden.

Men med et simpelt trick kan man skabe endnu mere dybde. 

Trin 7:

Ved at drybrushe med en lysere farve, kan man lysne alle 'spidserne' af træet.

 

Dettte gøres ved at tage en lysere farve (her er det gul naturfarvepigment blandet med lidt brun blandet i Colour Fix) dyppe penslen og efterfølgende male penslen næsten tør på et stykke flamingo eller noget gammelt avis. Når der næsten ikke kommer mere farve af penslen, males der forsigtigt på tønden, så de yderste punkter lysnes.

Trykkes der lidt hårdere med penslen kommer der mere farve på tønden.

Til sidst blandes der lidt perlemor PRO pigment op i Colour Fix. Dette skal blot være en tynd blanding, så der males med en tynd hinde af perlemor.

 

Når perlemoren males på sort eller grå kommer det til at ligne sølv.

Lad tønden tørre, og så er den klar til brug.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar