Kreativ beton: Lav selv havefigur i beton (Flodhest 🦛)

Oprettet d. under Dekorationsbeton, Minikursus

Kreativ beton: Lav selv havefigur i beton (Flodhest 🦛)

Lav selv beton figur med MakeMake

Skulptur af flodhest

Med lidt flamingo og dekorationsbeton kan du nemt selv lave en flot skulptur til haven eller hjemmet. I denne omgang vil jeg vise dig, hvordan du kan lave en skøn skulptur af en flodhest, der lige titter hovedet op af vandet, eller i det her tilfælde græsplænen eller havebedet.
Med sine modellerbare egenskaber er dekorationsbeton et oplagt skulptur-materiale, både til professionelle og alle andre, der er er til kreativ beton og hobby beton. Betonen er vejrbestand og frostsikker, så du kan roligt kaste dig ud i at lave figurer og skulpturer til haven.

 

Hvilke materialer skal jeg bruge til at lave skulptur?


Du skal bruge:

Bortset fra flamingopladen, kan du købe alle materialerne i en pakkeløsning. Til denne størrelse skulptur anbefaler jeg Pakke 1, der indeholder 18 kg dekorationsbeton, 15 g fiber, 1 liter Colour Fix og 5 farver. Du vælger selv farverne, men til flodhesten er der brugt sort naturfarvepigment, hvid naturfarvepigment, brun naturfarvepigment og PRO rød. Til den sidste farve kan du enten vælge blå eller gul, for bedst at kunne blande dig til flere nuancer.

 

Grundform i flamingo - trin 1
  • Her skal du bruge flamingoplade, samt tusch og målebånd og værktøj til at bearbejde flamingoen. Dette kunne være varmekniv, varmepistol, hobbykniv, isolatørkniv eller stålbørste.
     
  • Start med at skære et stykke flamingo til i den ønskede størrelse, evt. 60-70 x 35-40 cm.
     
  • Tegn formen på flodhestens hoved ud. Du kan se en skabelon på billedet her.
     
  • Marker nu midten, samt næsebor, øjne og ører, da dette skal være de højeste punkter på flodhesten.
     
  • Skær flamingostykket til langs den yderste kant.
     
  • Skær og fil hovedet, så midterstykket bliver det laveste punkt, rund mulen/næsen og flad nakken ud, så den naturligt skråner. Bliv ved til flodhesten er fint rundet alle steder. Det er altid bedre at have fjernet lidt for meget, end lidt for lidt, da du ikke kan fjerne det igen når du først har lagt beton på.

    Tip: en stålbørste er fantastisk til at forme flamingoen, men desværre sviner det også en del, så sørg for at stå i et hjørne, hvor du let kan samle det sammen og få bortskaffet det.

 

Første lag beton - trin 2

  • Når flamingoen er formet, kan du kommer første lag beton på. Til dette skal du bruge dekorationsbeton, fiber, vand, spand og evt. piskeris påsat boremaskine eller andet til at betonen op med. Husk handsker når du arbejder med beton. Du kan finde handsker her.
     
  • Bland nu din egen fiberbeton. Der skal ca. 1 liter vand til 5 kg beton. Start med at tilsætte fiberen til vand og rør det ud, så det fordeler sig. Tilsæt herefter betonen.

    Konsistensen på betonen skal som udgangspunkt være blød og modellerbar, og ikke klistre fast til handsken.
     
  • Prøv dig frem og find den konsistens du fortrækker. Da du ikke skal lave detaljer i dette lag, kan det være en fordel at betonen er lidt mere smattet, da den så er hurtigere at fordel ud over figuren.
     
  • Put beton på figuren. Du skal lægge et lag på 0,5-1 cm tykkelse på hele figuren. Du kan evt. ligge lidt ekstra beton på til markering af ører, som vist på billedet. 
     
  • Sprøjt vand på figuren og dæk den med et stykke plastik. Lad den tørre til næste dag.



Ved at sprøjte med vand og dække af med plastik, undgår du at betonen tørrer for hurtigt og dermed får svindrevner.

Andet lag beton - trin 3

  • Når betonen er tør, er det tid til næste lag - dekorationslaget. Det er her det rigtigt sjove sker, når du skal til at udforme detaljer og din betonfigur begynder at tage form.
     
  • Bland betonen op - ca 5 kg beton til 1 liter vand, så du får en lækker, blød og modellerbar beton, der ikke hænger fast i handsken.
     
  • Læg ca. 0,5-1 cm beton på. Husk at sprøjt den tørre beton med vand, inden du lægger nyt beton på. Dette gøres for at den tørre beton ikke suger fugten fra den friske beton, og får denne til at udtørre for hurtigt.
     
  • Detaljer som rynker, øjenlåg, næsebor og "nakkedeller" kan laves ved at rulle små pølser af beton, placere dem, og så glatte dem ud langs kanten. Ved øjet opnår du den bedste effekt hvis du kun glatter på den ene side, så du får en skarp kant til selve øjet.
     
  • Markering af mulehår kan laves med f.eks. grillspyd eller andet spidst værktøj.
     
  • Byg videre på den markering af ørene du har fra første lag.
     
  • Du kan glatte overfladen af betonen enten ved at lægge et stykke plastik på og glatte, ved at bruge en lille spartel, eller med lidt vand og fingrene (igen husk handsker).
     
  • Hvis du ønsker at din flodhest får en lidt mere ru overflade kan du bruge en kost til at banke på hele overfladen.
     
  • Når du er tilfreds med din flodhest, sprøjter du vand på og dækker den med plastik, så den ikke tørrer for hurtigt.

Tid til beton maling! Trin 4

  • Du kan med fordel starte med at male området omkring øjne, næsebor og evt. spidsen af ørene let lyserød/lys hudfarvet. For at blande malingen starter du med at blande hvid farvepigment op med Colour Fix. Hvis du vil have en lyserød tilsætter du en lille smule rød farvepigment. Hvis du vil have en lys hudfarvet tilsætter du 3 dele gul, 1 del rød og 1 del blå til den hvide base.
     
  • Når betonmalingen omkring øjne og næsebor er tør, skal resten af flodhesten males. Som det ses på billederne kan man male flodhesten i forskellige nuancer. Måske er du mest til en grålig flodhest, eller måske er du mere til den brunlige nuance. Prøv dig frem med at blande. Start igen med en base af hvid og tilsæt forsigtig en smule brun eller en smule sort (eller begge dele).
    Mal farveprøver undervejs, da du ikke kan se den endelige farve før malingen er tør.
     
  • Når du skal male omkring øjne og næsebor og blende den grålige eller brunlige nuance med den lyserøde, kan du med fordel bruge en svamp til forsigtigt at duppe den mørkere farve omkring øjnene og næseborene, så den lyse farve stadig træder frem.
     
  • Mal øjnene hvide og mal pupillerne i en mørkere nuance - f.eks. blå, blågrå, mørkegrå eller sort. Lav en hvid prik i pupillen for at skabe spil i øjnene.
     
  • Hvis du til slut ønsker at din flodhest får et mere vådt look / får mere glans kan du give den et ekstra lag klart Colour Fix.
     
  • Lad din betonfigur tørre indendørs et par dage inden du sætter du ud. Så er du helt sikker på din maling er tør.
     
  • Nu er din betonskulptur klar til at komme udenfor at pynte :)

 

 


 


 


Kommentar(er) 2

  • Louise Scheele Elling
    Louise Scheele Elling

    Hej! Hvor ER den bare flot! Hvor er det sjovt og godt tænkt! Jeg står med en datter på 14 år, som gerne ville høre, OM man kan lave en udendørs skammel formet som en fluesvamp i beton. Om den metode du beskriver her kan bruges til dette også. Jeg tænker, der skal nogle armeringsjern ind i svampen for at få den til at holde, men kan vi kontakte dig om dette? Evt interviewe dig om det? Det er til en skoleopgave. Bedste hilsner Louise og Iris

    Svar

    • Louise
      Louise

      som kommentar til af Louise Scheele Elling

      Hej Louise og Iris Jeg er glad for i kunne blive lidt inspireret. :-) I kan sagtens lave en skammel formet som en fluesvamp efter denne metode. M.h.s. til om der er brug for armering afhænger det af udformningen på jeres fluesvamp. Hvis stilken er \"tynd\" eller der hvor den hæfter på svampen er spinkelt, vil jeg anbefale jer at armere den grundigt, men hvis i bygger den op med en god (tyk), kegleformet stilk og et \"tykt\" svampehoved med ikke alt for stor diameter, vil i godt kunne lave det uden en masse armering. I kan altid armere med lidt hønstråd i samlingen mellem stilk og hoved, da det naturligt ville være her svampen er svagest. Fordelen ved en tykkere, kegleformet stilk, er selvfølgelig også at skamlen lettere kan holde balancen. Og så sørg endelig for at lægge et godt lag beton på. Gerne mellem 2-4 cm i alt når skamlen skal holde til folk sidder på den. Og lidt ekstra i bunden kan også være en god ide så skamlen har den rigtige tyngde. Jeg håber det giver mening, ellers må i endelig vende tilbage. Venlig hilsen Louise

      Svar

Skriv din kommentar